Probleme pentru aceste telefoane cu Android: ce trebuie să știi dacă deții unul

de: Ciprian Ioana
10 05. 2021

Mai multe modele de ultimă generație dotate cu Android au ceva probleme legate de software.

Producătorii de smartphone-uri cu Android au început să livreze un patch creat de Qualcomm pentru a rezolva o problemă legată de soft. E vorba de o problemă de securitate care afectează toate telefoanele de ultimă generație echipate cu sistemul de operare.

Experții în securitate sunt cei care au descoperit şi raportat problema în privat. Vulnerabilitatea afectează flagship-urile cu Android, motiv pentru care Qualcomm a creat şi livrat un patch către producători, care, la rândul lor, încep să-l livreze către utilizatori.

Ce probleme sunt pe telefoanele cu Android

Componenta problematică este cipul Mobile Station Modem, integrat de Qualcomm în SoC-urile sale.  Cipul respectiv gestionează funcţii precum vocea, mesajele şi captura HD în cele mai multe smartphone-uri vândute de Google, Samsung, LG, Xiaomi şi OnePlus.

Conform Counterpoint Research, firma de securitate care a descoperit problema, cipul vulnerabil se regăseşte în 31% din smartphone-urile din toată lumea. Cunoscând vulnerabilitatea, atacatorii pot folosi o aplicaţie infectată cu malware, care să strecoare codul maliţios mai departe, în cipul problematic.

De acolo, malware-ul ajunge, să intermedieze unele dintre facilităţile vitale ale telefoanelor, precum apelurile de voce şi mesajele. Update-urile ajung, în general, cu greutate pe smartphone-urile cu Android.

Chiar dacă Qualcomm a dezvoltat şi trimis către producători un patch, va mai dura până când producătorii vor livra patch-ul utilizatorilor, iar utilizatorii îl vor instala.

Între timp, un procent important din smartphone-urile cu Android rămân vulnerabile.

Recent, experții au avertizat și asupra răspândirii rapide a unui mesaj de tip text care îți poate fura toate parolele și-i vizează pe utilizatorii de Android. E vorba de un mesaj care poate arăta ca unul trimis de la o firmă de curierat, dar e de fapt un virus de tip malware.

Odată deschis, utilizatorii ajung în situația în care cred că instalează o aplicație de tip tracking, pentru a verifica statusul comenzii. E vorba, de fapt, de un virus malware denumit de experți FluBot.